Nagrađivani Deceuninck dokazao da otpad ne postoji! Svojim proizvodima čuvaju planet i donose uštedu

Jedno smo od prvih poduzeća koje je dobilo certifikat EuCertPlast, kao i oznaku VinylPlus za održive proizvode i proizvodne procese. Među prvim smo potpisnicima Povelje o održivom poduzetništvu Zapadne Flandrije, inicijative čiji su ciljevi promicanje održivih poslovnih praksi i ostvarenje napretka na ekološkoj, ekonomskoj i društvenoj razini. U svim zemljama u kojima poslujemo, redovito organiziramo i sudjelujemo na seminarima i pružamo svojim partnerima kontinuiranu tehničku podršku te aktivno radimo na edukaciji svih djelatnika.

Među prvima smo prepoznali važnost cirkularne ekonomije

Proizvodimo visokokvalitetne profile od materijala koji se u potpunosti mogu reciklirati.  Početkom 2019. godine otvorili smo postrojenje za recikliranje i izradu kompozitnih materijala koje godišnje reciklira do 45.000 tona PVC-a, pa na taj način smanjujemo emisiju CO2 za oko 90.000 tona.
Reciklirani PVC koristi se za proizvodnju novih profila, a na taj način dobivena sirovina može se ponovno koristiti sedam puta. Osim što se na taj način doprinosi zaštiti okoliša, kvalitetno proizvedeni i dizajnirani profili čuvaju naš planet, ali donose uštedu tako što se u zimskim mjesecima manje troši na grijanje. U konačnici će naše postrojenje za recikliranje na godišnjoj osnovi od deponija ili spalionice poštedjeti više od 2 milijuna prozora.

No da smo usmjereni na čitav svijet dokazuje činjenica da su predstavnici Deceunincka u Hrvatskoj 2019. godine potpisali Povelju o suradnji u cilju dekarbonizacije zgrada do 2050. godine i time postali jedni od partnera i aktivnih sudionika te inicijative.  Neprestanim ulaganjem u alate za povećanje udjela recikliranih materijala, kompanija štedi 90 posto energije u ponovnoj proizvodnji sirovina.

Ovim ulaganjem poduzeće Deceuninck potvrđuje svoje uvjerenje da je PVC održiv i za budućnost siguran materijal za građevinsku industriju. Zahvaljujući niskoj toplinskoj provodljivosti PVC prozorski profili imaju trostruko učinkovitiju toplinsku izolaciju od aluminijskih profila.

Ekološka bilanca potvrdila održivost PVC-a

Najnovija tehnologija instalacije omogućuje nam recikliranje PVC profila svih boja i različitih kompozita uključujući profile koji sadrže staklena vlakna. Tijekom postupka recikliranja svi se zagađivači uklanjaju, melju i sortiraju po boji. Nakon granulacije reciklirani materijal, koji je savršena alternativa neobrađenom materijalu, upotrebljava se za ekstruziju novih PVC prozorskih profila.

Zahvaljujući dugotrajnosti korištenja, a to je 50 godina i više, visokom stupnju energetske učinkovitosti i stopostotnom recikliranju, PVC prozori prednjače u analizama eko bilance i ekološke učinkovitosti. PVC prozori pokazuju visok stupanj ekološke osviještenosti i dugoročnu održivost razvoja proizvoda.

U usporedbi s drugim prozorima, PVC prozori postižu najbolje vrijednosti u smislu potrošnje energije i emisije CO2. Podaci istraživanja Politehničkog studija u Barceloni 2005. godine pokazali su da PVC prozori s dvostrukim ostakljenjem i udjelom reciklata od 30 % imaju najnižu potrošnju energije i uzrokuju najnižu emisiju CO2. Nakon toga slijede PVC prozori bez udjela reciklata te drveni prozori - obje vrste u izvedbi dvostrukog ostakljenja.

S druge strane, aluminijski prozori bez toplinskog odvajanja, točnije, termičkog mosta pokazali su rezultate koji su daleko od idealnih. Studija je uzela u obzir proces proizvodnje, vijek trajanja, recikliranje kao i odlaganje otpada.

S razlogom smo stavili poseban naglasak na ekološki prihvatljive i održive proizvode. Plastika i okoliš globalne su teme kojima se pridaje posebna pozornost stoga smo odlučili našoj planeti osigurati sigurnu budućnost. Aktivno se zalažemo za reciklažu plastike, odgovorno i održivo korištenje PVC-a.  Za proizvodnju svojih profila koristimo samo bezolovne stabilizatore i ta rješenja su primjer kako na temelju intenzivnog istraživanja i dugogodišnjeg iskustva dolazimo do razvoja održivih PVC sustava za prozore i vrata, zidne i krovne obloge, kao i dizajn terasa i uređenje okoliša.