>

INDUSTRY NEWS DIGEST ZA JUL

Još jednom, iz sektora gradnje stižu brojne uzbudljive vijesti. Koje su nam priče ovog mjeseca zapele za oko? Nastavite čitati i saznajte tko su danas liderice broj jedan u sektoru gradnje, pogledajte najduži viseći most srednjeg raspona u svijetu i otkrijte kupolu koja apsorbira zvuk, izgrađenu tijekom građevinskog projekta u Monaku kako bi se smanjila građevinska buka.

Upoznajte liderice broj jedan u građevinskoj industriji

Nije tajna da su desetljećima žene bile nedovoljno zastupljene u građevinskim projektima. Ali u godini 2022., sjajno je vidjeti da radnice i liderice timova konačno osnažuju svoj položaj u ovom sektoru. Platforma vijesti Construction Dive odabrala je žene, „šampione građevina“, koje industriji daju toliko potreban ženski dodir.

Od 651 prijavljenih, urednici platforme Construction Dive izabrali su 34 Amerikanke koje trenutno daju svoj pečat u svijetu građevinarstva. Njihov izbor rezultirao je u 5 skupina: Zvijezde u usponu, Perspektivne liderice, Mentorice, Trgovkinje i Veteranke industrije. Kako biste vidjeli tko je na listama, pročitajte cijelu priču ovdje.

pani-(2).jpeg

Turska otvara najdulji most u svijetu

Most Çanakkale 1915, poznat i kao most Dardaneli (na turskom Çanakkale Boğaz Köprüsü) nedavno je zvanično otvoren. Duljine 2023 metara, most na jugu Turske sada je najdulji viseći most u svijetu, prestižući most Akashi Kaikyo u Japanu za 32 metra. To je također u svijetu najviši viseći most, s najvišom točkom na 334 metra.

Dovršetak autoceste i mosta preko tjesnaca Dardaneli putnicima nudi neprekinuti put od grada Lapseki na azijskoj strani Turske do grada Sütlücea na europskoj strani. Vožnja trajektom koja normalno traje najmanje 1,5 sat sada se može zamijeniti vožnjom od šest minuta. Most je projektirala danska inženjerska konzultantska kuća COWI, a neovisnu provjeru projekta provela je tvrtka Arup & AAS-Jakobsen. Pogledajte impresivnu konstrukciju ovdje.

most.jpeg

Kupola koja apsorbira buku štiti Monako od buke građevinskih radova

Kako biste izgradili proširenje bolnice u jednom od najgušće naseljenih gradova u svijetu bez uznemiravanja susjeda? Vinci Construction našla je načina smanjiti neizbježnu buku izgradnjom kupole iznad prvobitnog projekta. Struktura kupole iznad proširenja bolnice Princeza Grace uključit će 70 kabela, od kojih je svaki duljine 37 metara. Kabeli će se koristiti za ugradnju masivne ploče koja upija zvuk, veličine približno 2800 četvornih metara. Prema tvrtki Vinci, buka će biti umanjena do 12 decibela. Pročitajte više ovdje.

lod.jpeg